Semirayin Lezzet Gemisi

29 Ocak 2015 Perşembe

İRMİK HELVASI





Bugün günlerden irmik helvası :) Kızım okuldan gelip irmik helvası isteyince (nerden aklına geldiyse)  dayanamadım hemen yaptım :) En sevdiği tatlılardan biri , hiç dayanamaz :) Kocaman bir tabağı anında yer bitirir.Ama kilo olarak da hiç belli etmez ne kadar yediğini, o ayrı bir mesele :) Ben irmik helvasını çok demlenmeden hafif macun kıvamında olunca seviyorum.Tane tane olan bana göre degil, pek hoşlanmam.Hemde benim için süt ile yapılmış olanın lezzeti bir başkadır.Nedense su ile yapılmış olanın tadı hep yavan gelir bana..

Malzemeler:
2 su bardağı irmik
2 avuç kırık ceviz
yarım paket tereyağı veya margarin, 125 gr
2 su bardağı süt
1, 5 su bardağı şeker

 Yapılışı:
Yağ pişirme tenceresinde eritilip, üzerine irmik ilave edilir ve orta ateşte 5 dk kadar kavrulur. Üzerine cevizler de eklenip 5 dakika daha orta ateşte kavrulmaya devam edilir. Toplam 10 dk sonra ocağın altı kısılır ve irmik iyice esmerleşene kadar devamlı karıştırarak kavrulur. İyice kavrulup esmerleşen irmiğe süt yavaş bir şekilde ilave edilerek karıştırılır. Sütü tamamen çeken irmiğe şeker ilavesi de yapılıp karıştırmaya devam edilir. Şeker eriyip hafif katı macun kıvamına geldiğinde ocağın altı kapatılır ve tencerenin kapağı örtülerek kıvam alması için 10-15 dk demlenmeye bırakılır. (eğer benim gibi hafif macun kıvamında seviyorsanız hiç demlendirmeden bir kase sıcak sıcak yiyin :)) eğer daha tane tane, daha kuru istiyorsanız dediğim gibi 10-15 dk kapağını kapatarak dinlendirin. 
Afiyet olsun :)



2 yorum:

  1. Bu tarifinizde digerleri gibi tam kivaminda oldu.Tarif icin tesekkürler.Ellerinize ve de emeginize saglik.

    YanıtlaSil
  2. Afiyet şeker olsun, sizinde ellerinize sağlık :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil