Semirayin Lezzet Gemisi

20 Ocak 2015 Salı

LAZANYA NASIL YAPILIR ?





Yine geç saatler ve ben kendimi yine bilgisayarın başında bulmuş durumdayım.Kahvemi yavaş yavaş yudumlarken, bir yandan da bu güzel tarifimi sizinle paylaşmak için kolları sıvadım :) Biz ev hanımlarının gün boyunca en müsait oldukları zamanlardır
sanırım bu saatler..Sabah 6.30 da  
uyanmak,çocukları giydirip okula hazırlamak,peşinden eşini işe göndermek,ardından sabah işi, temizlikti, çamaşırdı, yemekti derken, bir bakmışsın ki akşam oluvermiş.Gerçekten çalışan bir bayan kadar ev hanımlarının işi de çok zordur.Bu yüzden ben, ev hanımlığının da ayrı bir meslek olduğunu düşünüyorum.

Geçelim bugünkü tarifime..Lazanya İtalyan mutfağına ait lezzetli bir makarna çeşitidir.Çok çeşitli  iç harçlarla da yapılabilir.Hatta makbul olanı hamurunun elde açılmış olmasıdır.Bende 15 yaşıma kadar lazanyanın L'sini bile duymamışken, 9.sınıfta Ayla arkadaşımızın bize yapmış olduğu o enfes lazanyayı tatmakla başladı tanışma hikayemiz :) yıl 1998..O zamanlar Türkiye'de şimdiki kadar duyulmuş,bilinen bir lezzet değildi Lazanya..Lise arkadaşım (arkadaştan da öte can dostum) liseyi Türkiye'de okumak için Almanya'dan gelmiş ve 2 kardeşiyle birlikte teyzesinde kalıyordu. Ona her gideceğimizde muhakkak lazanya isterdik,o da sağolsun bizi hiç kırmazdı.Çok popüler bir lezzet olmuştu bizim grup arasında :) Sonra bende öğrendim nasıl yapıldığını ve kızken de devamlı yapardım.Ev halkı, özellikle abim tarafından anında yok edilirdi, nefes bile alınmadan :) Birkaç sene sonra evlendim,kısmet bu ya bende Almanya'ya gelin geldim,yıl 2003..Hala severek yapıp yerim bu yemeği..Helede sıcak sıcak yemesi ayrı bir güzeldir :) Bu mükemmel  lezzeti hala tatmadıysanız, inanın çok şey kaçırıyorsunuz demektir :)

Malzemeler:
1 paket lazanya
600 gr kıyma
6 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet soğan
1 küçük kutu konserve bezelye
2 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı karabiber
tuz (ben 1 tatlı kaşığı kullandım)
1, 5 su bardağı su

Beşamel sos için;
4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1 litre süt + yarım su bardağından az fazla süt
1 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz

200 gr kaşar peyniri (rendelenmiş)
yarım su bardağı soğuk su
Yapılışı:
Öncelikle geniş bir tavaya küçük yemeklik şekilde doğranmış soğanlar alınır ve sıvı yağla birlikte ocakta 2 dakika kadar kavrulur. Ardından kıyma ilave edilip, kıyma da suyunu salıp çekinceye kadar kavrulmaya devam edilir. Salça, karabiber ve tuz ilave edilip tekrar kavrulur ve en son suyu ilave edilir. Bir iki taşım kaynadıktan sonra ocağın altı kapatılır. Suyu süzdürülmüş bezelyeler de karışıma ilave edilip, bir kenarda bekletilir. Bu arada ayrı bir tencerede beşamel sos hazırlanır. Tereyağı ve sıvı yağ tencereye alınıp, ocağın altı yakılır. Yağ eriyince un ilave edilip 1-2 dakika kavrulur. Ardından sütü ilave edilir. Hızlıca (topaklanmaması için) bir tel çırpıcıyla çırpılıp, tuzu da ilave edilir. Kaynayıncaya kadar, karıştırılarak pişirilir.


Orta büyüklükte derin bir tepsinin dibi yağlanır ve lazanyalar yan yana gelecek şekilde dizilir. Üzerlerine kıymalı bezelyeli harçtan bolca serpilir. Harcın üzerine beşamel sos gezdirilir. Beşamel sosun üzerine de bir avuç kadar rende kaşar serpilip, üzerine tekrar lazanyalar dizilir. Lazanya, kıymalı harç, beşamel sos ve kaşar peyniri sırasıyla, lazanyalar bitene kadar uygulanır. En son kata gelindiğinde son lazanyalar dizilip, tepsinin içerisine bir köşesinden dikkatlice yarım su bardağı su dökülür. (lazanyaların pişerken güzel yumuşaması için). Kalan beşamel sos lazanyaların üzerine yayılır ve üzerine kaşar peyniri de bolca serpilir. Fırına koymadan önce, tepsinin üzerine bir fırın kağıdı örtülür. 


Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında ilk 30-35 dakika fırın kağıdı ile birlikte, 30-35 dakikadan sonra üzerindeki fırın kağıdı alınıp, 10-15 dakika da peynirler iyice kızarana kadar devam pişirilir. Fırından çıkarılan lazanyanın ilk sıcaklığı gittikten sonra dilimlenerek afiyetle yenilir :)
Afiyet olsun.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder