Semirayin Lezzet Gemisi

21 Ocak 2015 Çarşamba

LABNELİ FRAMBUAZLI PASTA YAPIMI





Merhabaa...
Bugün sizleri "Pınar Labne Şefleri" yarışmasına katıldığım nefis pastamla tanıştırmak istiyorum :) Görsel bir şölen içeren ve lezzetiyle de bir o kadar iddialı bir pasta.. Pandispanyanın arasında frambuaz ve limon aromalı bir karışım,dışı enfes bir Labneli kremayla mantolanmış,en dış bölümü ise  kavrulmuş yaprak bademler...
Benim gibi aromatik tatları sevenler için mutlak denenmesi gereken bir pasta..Eminim tadınca benimle ayni fikirde olucaksınız:) 

Malzemeler:
5 adet yumurta (oda ısısında)
150 gr tereyağı veya margarin (oda ısısında yumuşamış)
200 gr şeker (1 su bardağı + 1/4 su bardağı)
75 gr nişasta (3/4 su bardağı)
1 limon kabuğu rendesi
1 vanilya
1 kabartma tozu
225 gr un (yaklaşık 2 su bardağı)

Frambuazlı krema için;
500 gr dondurulmuş frambuaz
50 gr nişasta (yarım su bardağı)
1 adet limonun suyu
75 gr şeker (yarım su bardağı)
1 vanilya
6 yemek kaşığı soğuk su

Labneli krema için;
500 gr suyu süzdürülmüş labne
50 gr şeker (yarım su bardağından 1 parmak az)
400 gr soğuk süt kreması (2 kutu)
2 poşet krem şanti

Üzeri için;
200 gr yaprak badem

Yapılışı:
Bu nefis pasta için öncelikle dondurulmuş frambuazlardan 8-9 adet buzdolabına ayırıp, gerisini oda ısısında açılana kadar bekletiyoruz. Ardından pandispanyayı hazırlıyoruz. İlk olarak oda ısısında yumuşamış yağı ve şekeri yaklaşık 5 dk çırpıyoruz. Ardından tek tek yumurtaları ekliyoruz. Her yumurtayı eklediğimizde yarım dakika kadar elektrikli mikserle çırpıyoruz. Bütün yumurtaları ekledikten sonra, vanilya, limon kabuğu rendesi, nişasta, un ve en son kabartma tozunu da ekleyip homojen olana kadar devam çırpıyoruz. Kek kalıbımızı yağlayıp unluyoruz (ben ortası delik kek kalıbı kullandım) ve hamuru döküyoruz. Ardından önceden ısıtılmış (175 derece normal fırın için -150 derece turbo fırın için ) 40-45 dk pişiriyoruz. Kek pişerken açılmış frambuazları blender yardımıyla püre haline getiriyoruz ve küçük bir tencereye alıyoruz. Üzerine şekeri, nişastayı, limon suyunu, vanilyayı ve suyu ilave edip, tel çırpıcıyla çırpıyoruz. Ocağın altını yakıp göz göz olana kadar karıştırarak pişiriyoruz ve iyice soğuyana kadar bir kenarda bekletiyoruz. Labneli krema için, suyu süzdürülmüş labneyle şekeri çırpıyoruz. Ayrı bir kapta da soğuk krema ve şantileri katılaşana kadar çırpıyoruz. En son labneli karışımla çırpılmış şantiyi birleştirip, karıştırıyoruz ve buzdolabına kaldırıp, bekletiyoruz. Bu arada yağsız teflon bir tavaya da yaprak bademleri alıp orta ateşte hafif kahverengi olana kadar kavurup soğuması için bir tabağa alıyoruz. Fırından çıkardığımız ve soğumuş olan pandispanyayı eşit bir şekilde üç parçaya kesiyoruz. İlk parçasına iyice soğumuş olan frambuaz kremasının hepsini bolca sürüyoruz. Üzerine biraz beyaz labne kremasından sürüyoruz ve ikinci kek parçasını üzerine kapatıyoruz. İkinci kata da bolca beyaz labne kremasından sürüyoruz ve en son parçayı da kremanın üzerine kapatıyoruz.


 Kalan kremanın yarısından fazlasını da pastanın dışını sıvamak için kullanıyoruz. Dışını da kremayla sıvadıktan sonra kavurduğumuz yaprak bademleri pastanın her yerine serpiştiriyoruz. En son kalan kremayı bir sıkma torbası veya ucu kesilmiş bir buzluk poşetine doldurup pastanın üzerine sıkıyoruz ve üzerlerine de önceden ayırmış olduğumuz frambuazları diziyoruz. 1 gece buzdolabında beklettikten sonra servise hazırdır. Şimdiden afiyet olsun :)




3 yorum:

  1. Ellerinize saglik cok leziz görünüyor.Labne yerine Quark mi kullansam yoksa Mascarpone mi kullansam?Bir de nacizane bir sorum olacak neden ilk tariflerinizi kendi blogunuzda yayinlamiyorsunuz?Tarifleri baska yerde gördükten sonra buraya bakmaya kimsenin ihtiyaci kalmaz ki !.

    YanıtlaSil
  2. Çok haklısınız,bende bunu düşünmüyor değilim..ben ilk Nefis Yemek Tarifleri Sitesinde bu işe başladığım için alıştım diyebilirim önce orda yayınlamaya, yani kısaca bir alışkanlık oldu :) Ama zamanla düzene giricek inşallah, ayrıca teşekkür ederim nacizane güzel tavsiyeniz için :)
    Pasta konusunda ise Schmand kullanmanızı tavsiye ederim, en iyi sonucu bu pasta için Schmand veriyor :)
    Sevgiyle..

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, ellerinize saglik... Schmand nedir ? Ingilizce karsiligi ? Yapilan kremalardan dolayi pandispanya yumusak oluyor mu ? En onenli sey pandispanyanin yumusak kalmasidir , malum. Aksi takdirde kremali kek gibi olur.... Tarif bana harika geldi, en ozel bir gunde yapmayi dusundum su an... Ama once alabilechim cevaplardan sonra.... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil