Semirayin Lezzet Gemisi

3 Ocak 2015 Cumartesi

KIYMALI KATMER POĞAÇA





Bugün günlerden Cumartesi ve ben Almanya saatiyle 22:45' de bloğuma tarif  yüklemekle meşgulüm.  Gündüz alışveriş ve öğlen iş derken gün geçiverdi :) Havalar zaten çok soğuk (tipik Almanya havası) insan dışarı çıkmaya üşenir oluyor.Geçenlerde yaptığım ve bloga yüklemek için ancak vakit bulabildiğim, her zaman çok beğeni alan bu poğaçalarımı şiddetle tavsiye ediyorum.İçi yumuşacık dışı kıyır kıyır bir poğaça ama kalorisi felaket, hiç sormayın :) Zaten nerde kalorili yiyecekler varsa hep lezzetli degil midir ? İşte buda onlardan bir tanesi..Şöyle çay saatleri için gerçekten ideal bir poğaça :)

Malzemeler:
6 su bardağı un
1 paket kuru maya veya yaş maya
1 yemek kaşığı hafif dolu şeker
2 tatlı kaşığı tuz
yarım su bardağından biraz fazla sıvıyağ (3/4 su bardağı)
200 gr süt kreması (ılık halde) veya ılık süt (1 su bardağı)
1,5 bardak ılık su

Hamurun aralarına;
yeterince eritilmiş tereyağı 

iç malzemesi;
300-350 gr kadar kıyma
1 adet iri soğan ( ince yemeklik doğranmış)
tuz
karabiber

Üzeri için;
 yumurta sarısı

Yapılışı;
Büyük bir kaba ılık su, ılık krema , maya, şeker ve yağ alınarak karıştırılır.5 dakika bekletilir.Tuz ve yavaş un ilavesiyle birlikte hamur yoğurulur. Hamur yumuşak ve ele yapışmayan bir kıvam aldığında yoğurma işlemi bırakılır. Üzeri örtülerek 1-1, 5 saat mayalandırılır. Hamur mayalanırken, soğan küp küp doğranıp, tavaya alınır. Biraz sıvı yağ ilavesiyle hafif kavrulur ve kıyma da ilave edilir. En son tuz ve baharatları ilave edilerek ocaktan çekilir. Mayalanan hamur 12 bezeye  ayrılır.


 İlk 6 beze tek tek tabak büyüklüğünde açılır. Aralarına birer yemek kaşığı eritilmiş tereyağı sürülerek üst üste konulur. En üstteki hamura yağ sürülmez.


 İlk 6 beze bir kenara alınır ve  ikinci 6 bezeye de aynı işlem uygulanır. İlk 6 beze altı üstü unlanarak yarım cm kalınlığında (fazla bastırılmadan) yuvarlak olacak şekilde açılır. Önce enlemesine, sonra boylamasına kesilir. Yani elde 4 adet üçgen olmuş oluyor. Her üçgen de üçe kesilerek, toplamda 12 adet üçgen elde edilir. Geniş kısımlara hazırlanan iç harçtan konularak,sigara böreği sarar gibi sarılır. Tüm hamurlar bitinceye kadar aynı işlemler uygulanır.


Poğaçalar yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilerek, üzerlerine yumurta sarısı sürülür ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 30-35 dk üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkan tepsinin üzerine, temiz bir mutfak bezi örtülerek 5-10 dk öylece bekletilir. Yumuşacık poğaçalar servise hazırdır, afiyet olsun :)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder