Semirayin Lezzet Gemisi

4 Kasım 2014 Salı

ARMUTLU ALTIN DAMLACIK PASTASI





Sizlere yine cok farkli ve cok lezzetli bir pasta tarifi verecegim.Adi kadar görüntüsü de farkli olan bu pasta, benim en favori pastalarimdan birtanesidir .Su ana kadar yiyipte  tarifini istemiyenini hatirlamiyorum :) Bir parca agiza atildiginda,"MMM" diye bir ses cikabilir,hic sasirmayin :) Gelelim bu özel mi özel pastanin tarifine :)

Hamur için,
125 gr tereyağı
100 gr şeker-yarım su bardağından az fazla
1 yumurta
1 çimdik tuz
yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 tane limon kabuğu rendesi
Aldığı kadar un 200-250 gr kadar (2 su bardağı)

-1-
Kremasi (Türkiye’de yaşayanlar için)
1 poşet vanilyalı puding
500 ml süt ile pişirilecek
500 gr, suyu süzülmüş labne peyniri
yarım limon suyu (1, 5 yemek kaşığı)
1 tam yumurta
1 yemek kaşığı nişasta
2 yumurtanın sarısı (akı ayrı bir kaba ayrılacak)
1 vanilya
1 su bardağı sıvı yağ
2-3 tane kabuğu soyulmuş ve suda haşlanarak yumuşamış armut

-2-
Krema (Almanya’da yaşayanlar için)
1 poşet vanilyalı alman pudingi
1 kaşık nişasta
100 gr şeker (yarım su bardağından az fazla, Alman pudingi şekersiz olduğu için )
500 ml süt (puding tozu, nişasta, şeker ve süt pişirilir )
500 gr Quark
yarım limon suyu (1, 5 yemek kaşığı)
1 tam yumurta
2 yumurtanın sarisi (akı ayrı bir kaba ayrılacak)
1 vanilya
1 su bardağı sıvı yağ

Arasi icin
1 Dose Birnen

Üzeri için
2 yumurta akı
3 yemek kaşığı şeker


Hamur malzemeleri yoğrularak ele yapışmayan bir hamur elde edilir. 28 cmlik fırın kağıdı sıkıştırılmış kelepçeli kalıba yayılarak kenarları 3-4 cm kadar kaldırılır. Taban çatalla birkaç yerinden delinir. Suyu süzülen ve ikiye kesilen haşlanmış armutlar (dose) hamurun üzerine sırayla, kesik yerleri alta gelecek şekilde sıralanır.


Puding 500 ml sütle pişirilir ve arada karıştırılarak soğutulur (kabuk bağlamaması için). Soğuyan pudinge 1 tam yumurta, 2 yumurta sarısı, sıvı yağ, vanilya, limon suyu,nişasta ve suyu süzülmüş Labne (Quark) katılarak homojen bir kıvama gelene kadar mikserle çırpılır. Karışım armutların üzerine dökülür. Üzeri düzeltilerek önden hafif ısıtılan 150 derece fırında 50 dk pişirilir. Pasta pişerken yumurta akı 3 kaşık şekerle birlikte sertleşip, sert krema kıvamına gelene kadar mikserle çırpılır. 50 dk sonunda fırın söndürülmeden pasta fırından yavaşça çıkarılır ve üzerine şekerle çırpılmış yumurta akı sürülür. Tekrar yavaşça fırına koyularak 10 dk daha pişirilir. Soğuyana kadar oda sıcaklığında bekletilir ve kelepçeden ayrılmaz. İlk çıktığında üzerindeki damlacıklar olmayacaktır. Soğudukça damlalar yavaş yavaş belirmeye başlar. Mümkünse 1 gece dolapta bekletin ve ertesi gün yiyin. Tek kelime ile mükemmel.
Afiyet olsun :)











9 yorum:

  1. Semiray Hanim Armut yerine baska bir meyva kullanabilir miyiz? Puding, 37 gr. olan paketlerden bir tanesini mi kullanacagiz?

    YanıtlaSil
  2. Armut yerine şeftali kullanabilirsiniz veya da hiç meyve kullanmadan da yapabilirsiniz :)( ben bazen meyvesiz de yapıyorum) evet 37 gr lık pudingin 1 tanesini 500 ml süt ve nisastayla birlikte pisirin. ( eğer pudinginiz şekersizse verilen ölçüde şeker de ekleyin)
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Cevabiniz icin tesekkür ederim.Bir sorum daha olacak.Acaba Quark ile yaptigimiz pastalari derin dondurucuda saklayabilir miyiz?Cünkü evde benden baska yiyen yok.Bende ne kadar dagitsamda yine epeyce kaliyor.Ama yapmayi da seviyorum.Sagolun sizinde o kadar cok güzel tarifleriniz var ki hepsini yapmak istiyorum.

    YanıtlaSil
  4. Rica ederim :) ben bu pastayı hiç derin dondurucuda muhafaza etmedim ama Rus pastası adlı tarifimi bir kez buzlukta uzun zaman bekletmistim cıkarttıgımda gayette güzel aynı sekilde duruyordu,afiyetle yemistik :) bence bu pasta da saklanabilir.
    Ayrıca çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için :)
    Sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  5. Pastami yaptim,altin damlaciklarda cikti.Görüntü itibariylede cok güzel.Artik tadi sabaha kaldi.InsaAllah tadida görüntüsü kadar güzel olmustur.Hersey icin tesekkürler.Bir ricam var.Tuna Dalgasi(Donauwelle) tarifinide paylasirsaniz sevinirim.Sevgilerle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar tesekkürler. Pastamin tadida cok güzel olmus.Allah razi olsun.Allah`a emanet olun.

      Sil
    2. Rica ederim afiyet şeker olsun beğenmenize çok çok sevindim.
      Sizde Allah'a emanet olun..
      Sevgiler

      Sil
  6. Çok güzel bir pasta ellerinize sağlık,şeftali ile yapıldığında şeftalileride haşlamak gerekiyormu acaba semiray hanım:-)

    YanıtlaSil
  7. quqrkın tadını vermıyo labne..labne tok ve agır oluyo cok

    YanıtlaSil