Semirayin Lezzet Gemisi

27 Ekim 2014 Pazartesi

MİS GİBİ EV YAPIMI MANTI





Manti; türk mutfaginin vazgecilmez,essiz lezzetlerinden biridir.Yurdumuzda bircok yörenin kendine has mantı
cesitleri vardir.Bunlar kiymali,etli,patatesli,peynirli olarak devam eder ve sekil olarak da pek birbirlerine benzemezler.Neticede isimleri farkli olsada icerikleri genel olarak aynidir.Mantinin yapimi biraz ugrastirip zaman alsa da,yemesi 10 dakikadir :)  Iyi,kaliteli bir manti yapmanin sirri hamurunda ve pisirme süresindedir.
Bende mantiyi cok seven biri olarak, annemin mantisini tek gecerim diyebilirim :) Neden mi ? Cünkü yedikten sonra sonra mideye rahatsizlik vermez,mideye oturmaz ve lezzeti kesinlikle bir numaradir :) Annemin,yani " Hurisin"  mantisi, bizim oralarda pek meshurdur :)
Gelelim bu essiz lezzetin tarifine :)

Hamuru için;
2,5 su bardağı un
yarım su bardağı su
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz

İçi için;
185 gr kıyma
1 soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Sosu için;
2 bardak çırpılmış yoğurt
1 diş sarımsak ezilmiş veya rendelenmiş
2 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı domates salçası


İlk önce unu, yumurtayı, tuzu bir kaba alıp yavaş su ilavesiyle hamurumuzu kulak memesinden biraz sert olacak şekilde, çok iyi yoğuruyoruz. Hamurun üstünü kapatıp 10 dk dinlenmeye bırakıyoruz. Bu arada kıyma, ince doğranmış soğan, karabiber ve tuzu ayrı bir kaba alıp yoğuruyoruz. Dinlenen hamuru iki bezeye bölüp yuvarlıyoruz. Birinci bezeyi alıp açabildiğimiz kadar açıyoruz. (Açtığımız hamur çok kalın olmamalı, biraz ince olmalı çünkü kalın olursa pişirdiğimizde hamur olur ve mideye oturabilir ). Hamurumuzu önce yukarıdan aşağıya, sonrada enine kesip (resimdeki gibi) istenilen büyüklükte kareler çıkarıyoruz. Kıymamızı da her bir kareye koyup çok seri bir şekilde sıkmaya başlıyoruz. (hızlı olmazsak, hamur kuruyabilir)


Yaklaşık 2 lt suya tuzumuzu atıp kaynatıyoruz, kaynayan suya mantıları ilave edip yaklaşık 10-12 dk, yumuşayana kadar pişiriyoruz. (arada pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz). Pişen mantıları süzüyoruz ve servis tabağına alıyoruz. Üzerine sarımsaklı yoğurdumuzu ve kızdırdığımız tereyağında kavurduğumuz salçayı ilave ediyoruz. Üzerine dilenirse nane serpilebilir. (Verdiğim ölçü 2 kişiliktir. Arzu edilirse kişi sayısına göre ölçü arttırılıp azaltılabilir). Deneyin gerçekten nefis bir tat :) 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder