Semirayin Lezzet Gemisi

16 Ekim 2014 Perşembe

ETLİ LAHANA SARMASI


Malzemeler;
2 kg beyaz lahana
3 su bardağı pirinç
200 gr dana kıyma
1 büyük soğan ( ince yemeklik doğranmış)
2 yemek kaşığı tatlı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
yarım su bardağı sıvı yağ
yarım su bardağı su
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pulbiber veya kırmızı toz biber
4 tatlı kaşığı kuru nane
2-2, 5 tatlı kaşığı tuz
istenirse ince kıyılmış maydanoz


Etli Lahana Sarması Tarifi'nin Yapılışı;
Öncelikle ise lahanamızı ayıklamakla başlıyoruz. Lahanamızı baş kısmından güzelce kesiyoruz ve yapraklarını tek tek dikkatlice çıkarıyoruz. Yaprakları kaynar suya koyup, hafif yumuşayana kadar haşlıyoruz. Haşlanan yaprakları süzgece alıyoruz ve bir kenarda bekletiyoruz. Yaprakların suyu süzülürken ayrı bir kaba sırasıyla ayıklanıp yıkanmış pirinci, soğanı, kıymayı, salçaları, baharatları, tuzu ve en son yağ ile suyu da ilave edip pirinçleri kırmadan, elimizle güzelce karıştırıyoruz,
Süzülen yaprakları tek tek alıp tezgaha seriyoruz. (eğer yapraklarımız çok büyükse ikiye bölün) Yaklaşık 1 yemek kaşığı kadar harçtan alıp, yaprağın baş kısmına hafif uzunlamasına seriyoruz ve kenarlardan kapatıp sıkıca sarıyoruz. Sarmaları pişireceğimiz tencerenin dibine ufak ve yıpranmış olan lahana yapraklarından bir kat döşüyoruz. (sarmalarımızın dibinin tencereye yapışmaması ve yanmaması açısından). Üzerine sardığımız sarmaları yanyana diziyoruz, sarmalar bitinceye kadar. Bittiğinde sarmaların üzerine bir tabak kapatıp üzerine yaklaşık 2 parmak geçinceye kadar su koyuyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp önce yüksek ısıda kaynayınca aygazın altını iyice kısıp düşük ısıda suyunu çekinceye kadar, kontrollü bir şekilde pişiriyoruz. Piştikten sonra 15-20 dk tencerenin kapağını açmıyoruz ki ki sarmalar içini güzel çeksin :) Servis esnasında yanında yoğurt ve yağda kızdırılmış kırmızı tozbiber eşliğinde servis edebilirsiniz.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder