Semirayin Lezzet Gemisi

22 Ekim 2014 Çarşamba

KARAORMAN PASTASI






Karaorman pastasiyla yine, yeniden merhabaa.:) Evet görüntüsü kadar, tadi da enfes olan bu pasta hazir degil,bizzat evde yapilmis :) Biraz masrafli ve yaparken zaman aliyor ama inanin buna degiyor.Hazir alip icinde ne oldugunu bilmedigimiz,ayni zamanda hijyen kosullari altinda yapilip yapilmadigindan da emin olamadigimiz pastalari yemektense,evde yapilip yenilmesi daha mantikli geliyor bana.Yumusacik bir pandispanya; arasinda visne,krema ve üzerinde cikolata..Yiyen herkezden tam not alan bu pastanin kesinlikle, bir kerede olsa yapilip,o essiz lezzete ulasilmasi taraftariyim :) Gelelim bu essiz lezzetin tarifine...

Pandispanya için;

4 yumurta (oda ısısında)
5 yemek kaşığı soğuk su
1 çimdik tuz
1 su bardağı şeker
1 su bardağından 2 parmak eksik un
1 su bardağından 1 parmak eksik nişasta
2 yemek kaşığı dolusu kakao
1 paket kabartma tozu

Arası için;
2 yemek kaşığı dolusu nişasta
2 yemek kaşığı şeker
2 su bardağı vişne suyu
2 su bardağına yakın kiraz (dondurulmuş vişne de olabilir)
Yarım limon kabuğu rendesi (isteğe bağlı )
5 kutu krema (dolapta soğutulmuş)
4 paket vanilya
5 paket krema sertleştirici

Üzeri için;
12 tane kiraz veya vişne (üst süslemesi için)
150-200 gr bitter çikolata

Islatmak için;
1 bardak vişne suyu (arzuya göre içine 1 kaşık daha şeker konulabilir)


Pandispanya için yumurtaların akını ve sarılarını ayrı kaplara ayırıyoruz. Akına 5 yemek kaşığı soğuk su ve 1 çimdik tuzu da ekleyip mikserle iyice kar haline getiriyoruz. Ayrı kapta yumurta sarılarına şekeri ekleyip krema kıvamına gelinceye kadar çırpıyoruz. Sonra kar haline gelen yumurta beyazını yumurta sarıları ve şeker karışımına ekleyip (bu sırada mikseri bırakıp bir spatulayla işimize devam ediyoruz ) alttan yukarı doğru, yumurta beyazları sönmeyecek şekilde yavaş yavaş karıştırıyoruz. Bir tel süzgeç yardımıyla un, nişasta, kabartma tozu ve kakaoyu yumurtalı karışıma eliyoruz ve aşağıdan yukarıya doğru devamlı karıştırıyoruz (yumurtayı söndürmeden). Hamur homojen bir kıvam aldığında, yağladığımız kelepçeli kalıbımıza hamuru boşaltıyoruz.(Ben 26 cmlik kelepçeli kalıp kullandım) Önceden ısıtılmış 175 derece fırında kekimizi 20-25 dakika arası pişiriyoruz.(bir kürdan yardımıyla pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz, benim pandispanyam 20 dakikada pişti)
Pişen keki kalıptan hiç ayırmadan, öylece soğumaya bırakıyoruz. Sonra küçük bir tencereye vişne suyunu, şekeri, nişastayı ve limon kabuğunu koyup karıştırarak kaynatıyoruz. Kaynayınca 2 bardak vişneyi de boşaltıp karıştırıp muhallebiyi soğumaya bırakıyoruz.


Yine ayrı büyük bir kapta soğuk kremaları, vanilyaları ve krema sertleştiricilerini koyu krema kıvamına gelene kadar elektrikli mikserle çırpıyoruz.


Pandispanyayı eşit olarak 3 parçaya kesiyoruz. İlk katını kaşıkla her yerine gelecek şekilde, vişne suyuyla ıslatıp üzerine soğuttuğumuz vişneli muhallebinin hepsini yayıyoruz. Üzerine kremamızdan bir miktar sürüyoruz. Pandispanyanın 2. katını da üzerine koyup, onu da ıslatıyoruz ve bol krema koyuyoruz. 3. pandispanyayı da koyup ıslattıktan sonra pandispanyanın her yerini kremayla sıvıyoruz. Üzerine ve yanlarına bıçakla kıydığımız çikolataları serpiyoruz. Bir sıkma torbasıyla üzerine kalan kremadan şekiller sıkıp üstlerine de ayırdığımız vişneleri diziyoruz. 

















.

2 yorum:

  1. merhaba semiray hanım ölçüleri gr cinsinden alabilir miyim yarın oğlumun kreşt yemek günü yapmak istiyorum nef yemek tariflerinden ulaşmaya çalıştım olmadı lütfennnnnnnnnnnnn yardımcı olur musunuz bir de konposto vişne de var dondurucuda da var hangisi daha iyi olur 3 kreme 1 kremşenti kullansam olur mu çok sordum ama kusura bakmayın

    YanıtlaSil
  2. merhaba semiray hanım ölçüleri gr cinsinden alabilir miyim yarın oğlumun kreşt yemek günü yapmak istiyorum nef yemek tariflerinden ulaşmaya çalıştım olmadı lütfennnnnnnnnnnnn yardımcı olur musunuz bir de konposto vişne de var dondurucuda da var hangisi daha iyi olur 3 kreme 1 kremşenti kullansam olur mu çok sordum ama kusura bakmayın

    YanıtlaSil