Semirayin Lezzet Gemisi

17 Ekim 2014 Cuma

EV YAPIMI KÜNEFE


Malzemeler;
250 g kadayıf
150 g tereyağı
1 yemek kaşığı pekmez
250 g tuzsuz eriyebilen künefelik peynir (ben mozzarella peynirini tercih ettim )

Şerbeti için;
2, 5 su bardağı şeker
3 su bardağı su
bir kaç damla limon suyu
6 adet küçük künefe kabı veya tepside de yapılabilir.


Ev Yapımı Künefe Tarifi'nin Yapılışı;
Öncelikle şerbet için şeker ve su kaynatılır. Kaynayınca limon sıkılır ve ocağın altı kısılır. Kısık ateşte 20 dk daha pişirilip, soğumaya bırakılır.


Tereyağının 50 gramı ayrılır ve küçük küpler halinde doğranıp oda ısısında yumuşaması beklenir. Oda ısısına gelince, üzerine 1 kaşık pekmez dökülüp iyice homojen olana kadar yağla karıştırılır. Kadayıflar önce didiklenir, ardından 1 parmak eninde doğranır. Kalan 100 gr tereyağı da küçük bir cezveye alınarak ocakta eritilir ve kadayıfların üzerine dökülüp iyice harmanlanır. Künefe kaplarının içleri ve kenarları, pekmezli tereyağıyla bolca yağlanır. Üzerine biraz kadayıf serilip kadayıfın üstüne başka bir künefe kabı oturtularak iyice bastırılır. Üzerine dilimlenen peynir dizilir ve tekrar kadayıfla kaplanıp, tekrar künefe kabı oturtularak bastırılır. Veya bu bastırma işlemi elle de yapılabilir, önemli olan kadayıfın iyice sıkıştırılması. Kısık ateşte tek tek arkalı önlü, iyice kızarana kadar, 6-7’şer dakika pişirilir. Ocaktan alındıktan sonra sıcakken üzerine hemen soğumuş olan şerbetten 1 kepçe dökülür. Arzuya göre süslenerek sıcak sıcak servis edilir.












4 yorum:

  1. Bu ölçülerle ve kullandiginiz künefe kaplariyla kac tane künefe elde ettiniz?

    YanıtlaSil
  2. 6-7 adet künefe elde ettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cevabınız için teşekkür ederim.Acaba yapıp nasıl saklayabiliriz?Bir fikriniz var mı?

      Sil
    2. Ben bütün künefeleri hazir edip (pisirmeden) üzerlerine tek tek buzdolabı poşetleri geçiriyorum ve ,buzdolabında sakliyorum (buzluk kısımda degil) 3-4 gün rahatlıkla saklayabilirsiniz ☺ şerbeti de normal oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz. Canınız istediğinde hemen birtanesini pişirip,serbetleyip sıcak sıcak yiyebilirsiniz 😊

      Sil