Semirayin Lezzet Gemisi

28 Aralık 2014 Pazar

PATATESLİ KIYIR BÖREK ( EL AÇMASI )





Merhabalarrr....
Herkeze mutlu hafta sonları diliyorum..Bugün yine harika bir tarifim var ! İçi  yumuşacık,dışı kıyır  kıyır, ağızda dağılan bir börek :)
Lafı fazla uzatmadan biran önce bu nefis böreğin tarifine geçmek istiyorum :)

PATATESLİ KIYIR BÖREK ( EL AÇMASI )

Hamur için;
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı (hafif dolu) tuz
1,5 su bardağı ılık su

Patatesli harç için;
6-7 adet orta boy patates (önceden haşlanmış ve ezilmiş)
1 adet soğan (yemeklik ince doğranmış)
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı toz kırmızı biber (tatlı)
1 çay kaşığı karabiber
Tuz (1 tatlı kaşığı kullandım)

Yufkaları yağlamak için;
1 su bardağı sıvı yağ

Üzeri için;
1 adet yumurtanın sarısı

YAPILIŞI  ;

Hamur malzemelerini yoğurma kabına alıp, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlıyoruz. Üzerini örtüp 30 dakika kadar dinlenmeye bırakıyoruz. Bu esnada doğradığımız soğanları tereyağında kavurup, ocaktan indirmeye yakın baharatlarını da ilave ediyoruz ve haşlanıp ezilmiş olan patatesle birleştiriyoruz.
Dinlenen hamuru 6 eşit bezeye ayırıp yuvarlıyoruz. Her bezeye un serpip açabildiğimiz kadar ince açıyoruz. Üzerine (yufkanın her yerini kaplayacak şekilde) 4 yemek kaşığı sıvı yağ sürüyoruz. Açtığımız ilk yufkayı yağladıktan sonra diğer yufkalara da aynı işlemleri uyguluyoruz. Sonra açıp yağlanmış halde beklettiğimiz ilk yufkayı alıp, iki elimizin arasında çektirerek, açtırabildiğimiz kadar açıyoruz. (zar gibi) ( Ne kadar açtırırsak o kadar kıyır böreklerimiz olur) Sonra iç malzemeyi de resimde görüldüğü gibi koyuyoruz ve yufkanın kenarlarını hafif içe kıvırıp, böreğimizi sarıp rulo yapıyoruz. Sardıktan sonra iki ucundan tutup ters yöne çeviriyoruz. En son gül böreği sarar gibi sarıyoruz (resimdeki gibi) ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsimize diziyoruz. Fırına vermeden önce böreklerin üzerlerine elimizle hafif sıvı yağ sürüp, sonra da yumurta sarısı sürüyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika kadar pişiriyoruz. Kıyır kıyır böreklerimiz servise hazırdır. Şiddetle tavsiye edilir :)
Afiyet olsun...










4 yorum:

  1. Ellerinize saglik.Yufkayi zar gibi actiktan sonra tekrar sivi yag ile yagliyor muyuz?Hamurda maya yok degil mi?Peynirli olarakta yapabiliriz degil mi?

    YanıtlaSil
  2. Tesekkür ederim :) yok hamuru tekrar yaglamiyoruz ve hamurda hic maya yok.Ben peynirli olarak da yapiyorum, o da cok güzel oluyor, tavsiye ederim :)
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Orman Pastasi,Rus Pastasi ve Soguk Bisküvi Pastasindan sonra böregimde cok güzel oldu.Tariflerinizi takipteyim.Ama sizi sitenizde yani kendi evinizde takip etmek daha cok hosuma gidiyor.

    YanıtlaSil
  4. afiyet seker olsun, cok mutlu oldum begenmenize :)
    Fakat bana ait bir blog acmam lazimdi hatta gec bile kaldim :) Gercekten oldukca takipcim var ve bir blog acmam konusunda da cok talep vardi :) bende simdi sizlerden destek bekliyorum ve blogumu da yavas yavas canlandirmak istiyorum.Lütfen desteklerinizi esirgemeyin :)
    Sevgiler..

    YanıtlaSil