Semirayin Lezzet Gemisi

28 Aralık 2014 Pazar

NUSSECKEN (FINDIK KÖŞELERİ)





Almanyanın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Nussecken (Findik Köseleri) buralarda herkezce bilinir.Şimdiye kadar fırınlardan alip yedigimiz bu lezzeti evde de denemeye karar verdim ve sonuç gerçekten çok olumlu etki bıraktı bizde.Tad ve kıvam olarak hiçbir farklılık yoktu diyebilirim.Sadece kurabiyeleri pişirirken süreyi biraz aştığım için üzerleri olduğundan fazla kızardı ama yinede tadi mükemmeldi..

Nussecken (Findik Köseleri)

350 gr un, 3 su bardağı
100 gr şeker, yarım su bardağından az fazla
1 küçük boy yumurta
1 vanilya
200 gr tereyağı veya margarin (oda ısısında)

Arasına sürmek için;
1 bardak kayısı marmelatı veya reçeli, ya da dilediğiniz herhangi bir reçel

Üst kısım için;
1 su bardağından yarım parmak eksik hafif irice kıyılmış badem 100gr
1 su bardağı hafif irice kıyılmış fındık, 100 gr
3 su bardağı toz haline getirilmiş fındık, 300 gr
yarım paket tereyağı veya margarin,125 gr
yarım su bardağından yarım parmak eksik su, 65 ml
1 yemek kaşığı vanilya
yarım su bardağından 1 parmak fazla şeker

Üzerine
100 gr benmari usulü eritilmiş,bitter çikolata

Hazırlanışı ;
Önce bütün hamur malzemeleri yoğrulup(hafif ele yapışan bir kıvam olacak), bir strec filme sarılarak yarım saat buzdolabında bekletilir. Bekletilen hamur, kendini toplamıştır ve düzgün bir biçimde, orta boy bir fırın tepsisine güzelce yayılır. Bir çatalla her yerine delikler açılır (yani çatal batırılıp, çıkarılır). 200 derece önceden ısıtılmış fırında 10 dk pişirilir. Bu arada tereyağı ve su tencereye alınarak, tereyağı eriyene kadar pişirilir. Şeker ve vanilyası da ilave edilerek, şeker eriyene kadar ocakta tutulur. Şeker eriyince ocaktan çekilir. Sonra hafif iri kıyılmış badem, fındık, toz fındık hepsi ilave edilerek, macun kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. 10 dk pişirdiğimiz hamur fırından alınır (bu arada fırın 180 dereceye indirilir) ve ılındıktan sonra, her yerine gelecek şekilde marmelat sürülür. En üstüne de, macun kıvamında hazırlanan fındıklı harç düzgünce yayılır. Fırına geri sürülerek 20-25 dk daha pişirilir. (arada kontrol edin çünkü her fırının pişirme süreci aynı olmuyor, ben de bu tarifi ilk defa denediğim için bu hataya düşerek fırını kontrol etmedim ve üzeri çok kızardı, ama tadında hiç bir değişiklik yoktu, çok da lezzetli oldu :))
Pişen fındık köseleri ılındığında kare kare, istenilen büyüklükte kesilir (ben minik kestim), kesilen her kare, 2 tane üçgen çıkacak şekilde tekrar ikiye kesilir. Böylelikle bir sürü üçgenimiz olmuş oluyor. Bu üçgenlerin karşılıklı iki ucu da, benmari usulü eritilmiş bitter çikolataya bulanır ve yağlı kağıt üzerine dizilir. Çikolataları donunca, servise hazırdır. Afiyet olsun :) Bu tarif, 1 gün beklediğinde daha da lezzetli bir hale dönüşüyor.
Afiyet olsun :)






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder