Semirayin Lezzet Gemisi

11 Kasım 2014 Salı

KATMER BÖREĞİ





Merhaba..Bugün sizlere  Ardahan-Kars yöresinde sıklıkla yapılan nefis bir börek tarifi sunuyorum. Disi citir citir ,ici katmanlara ayrılan bu böreği çok beğeneceğinizi düşünüyorum .Haydi hemen kolları sıvayıp ise başlayın ki, bu essiz böreğin lezzetine ulaşmak için daha fazla gec kalmayin :)

Malzemeler:
5 su bardağı + 3 yemek kaşığı un
2,5 su bardağı ılık süt
yarım su bardağı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı seker
1 paket instant maya
200 gr tereyağı

Katmer Börek Tarifi'nin Yapılışi:
Öncelikle süt, şeker ve mayayı yoğurma kabına alıp mayayı eritiyoruz. Ardından sıvı yağ, tuz ve un ilavesiyle hamuru ele yapışmayacak bir kıvam alana kadar yoğuruyoruz. Üzerini örtüp 15 dk dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenen hamuru 10 eşit bezeye ayırıyoruz. 200 gr tereyağını küçük bir tencerede eritiyoruz. İlk bezeyi alıp, altını üzerini unlayıp açabildiğimiz kadar açıyoruz. 2 yemek kaşığı erittiğimiz yağdan her yerine sürüp, serdiğimiz temiz bir örtünün üzerine açtığımız yufkayı koyup, bekletiyoruz. İkinci bezeyi de alıp, açabildiğimiz kadar açıyoruz. Her yerini yağlayıp, onu da bekletiyoruz. Yani ilk bes bezeyi de ayrı şekilde açıp, yağlayıp bekletiyoruz taa ki yufkalar bitinceye kadar. Şimdi ilk açtığımız ve yağladığımız bezeyi çektire çektire, elimizle açabildiğimiz kadar açıyoruz. Bir  yemek kaşığı erittiğimiz yağdan serpip,ikinci bekleyen yağlı yufkayı da elimizle açabildiğimiz kadar açıyoruz.( İncecik olması lazım) Üzerine yine bir kaşık yağ gezdiriyoruz.Bes yufka bitene kadar aynı işlemi uygulayıp, üst üste diziyoruz. En son yere serdiğimiz örtünün ucundan kaldırıp yufkaları rulo yaptırıyoruz. Çarşaf böreğindeki gibi. Ruloyu iki ucundan tutup biraz uzatıyoruz ve karşılıklı iki ucundan tutup ters yönlere çevirip, burduruyoruz. Yağlanmış fırın tepsisine salyangoz şeklinde sardırarak koyuyoruz. Sonra ikinci beş bezeye de aynı işlemleri uygulayıp onu da devamına sardırıyoruz. 45-60 dk arası katmerimizi tepside mayalandırıyoruz. Kabaran katmere, kalan yağı da her yerine gelecek şekilde sürüyoruz ve 180 derece önceden ısıtılmış fırında nar gibi oluncaya dek pişiriyoruz. Afiyet olsun.





2 yorum:

  1. Semiray Hanim! Yufkalari carsaf üzerinde mi inceltene kadar acacagiz? Birde bu kadar ince hamuru nasil yerinden kaldiripta üst üste koyacagiz?Tesekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. Hamuru önce merdane veya oklavayla biraz inceltip,temiz büyük bir örtüye alip yagliyoruz.Biraz dinlendikten sonra cektirerek actiriyoruz ve önce beklettigimiz ve ayni islemlerden gecmis olan yufkalarin üzerine aliyoruz.Dikkat edilerek kaldirilirsa zor olmuyor,rahatlikla kaldiriliyor,endiseniz olmasin :)

    YanıtlaSil