27 Ocak 2015 Salı

YER FISTIKLI KARAMELLİ BROWNİE





Mükemmel bir lezzetle tekrardan merhaba..Brownie yaptım gecen aksam ama öyle bildiğimiz Brownielerden degil.Hem karamel, hem kavrulmuş yer fıstığı, hemde ekstradan bir çikolata katmanından oluşuyor.Biliyorum çok kolarili,hatta kalori bombası da denilebilir.Ama lezzeti bir harika :) Bir dilim yeterli geliyor.Hani söyle tatlı krizine girdiğimiz zamanlar olur ya,iste o zamanlarda ilac gibi gelebilecek bir tarif :) 

Malzemeler:

Brownie için;
3 büyük boy yumurta
170 gr şeker (yaklaşık 1 su bardağı)
60 gr esmer şeker (yarım su bardağından 1 parmak az)
110 gr un (1 su bardağından 1 parmak fazla)
40 gr kakao (yarım su bardağı)
160 gr tereyağı
220 gr bitter çikolata
Yarım silme tatlı kaşığı tuz

Karamel için;
200 gr şeker (1 su bardağı + 1/4 su bardağı)
125 ml süt kreması (3/4 su bardağı)
100 gr tereyağı
Yaklaşık 1 su bardağı yağsız tavada kavrulmuş tuzsuz yer fıstığı

Üzeri için;
100 gr bitter çikolata

Yapılışı:
Öncelikle tereyağı ve çikolatamızı beraberce benmari usulü eritiyoruz.
Eriyen çikolata ve yağı bir kenara alıp bekletiyoruz. Ayrı bir kapta yumurta ve şekerleri, beraberce elektrikli mikserde 10 dk çırpıyoruz. Beyaz bir krema halini alması lazım. Ardından erimiş çikolata, yağ karışımını da yumurtalı karışımın içine aktarıp 1-2 dk daha iyice çırpıyoruz. Ayrı bir kapta un, kakao ve tuzu karıştırıyoruz. Çikolatalı karşıma aktarıp (bu noktadan sonra kesinlikle mikser kullanmıyoruz) bir spatula veya tahta kaşıkla karışımımızı çok söndürmeden iyice karıştırıyoruz. 21*24 cm ebatlarındaki bir tepsi veya kalıba karışımımızı boşaltıp önceden ısıtılmış 175 derece normal fırın-150 derece havalandırmalı fırında yaklaşık 30 dk pişiriyoruz. Brownie pişerken, küçük bir tencerenin içine karamel için gerekli olan şekeri alıyoruz ve orta ateşte sürekli karıştırarak esmerleşip karamel rengini alıncaya kadar eritiyoruz. Eriyip karamel rengini aldığında tereyağını ilave ediyoruz ve hızlıca karıştırıyoruz. En son kremayı da boşaltıp iyice karıştırıyoruz. Yaklaşık 1-2 dk sonra ocaktan alıyoruz. İçerisine önceden kavurmuş olduğumuz yer fıstıklarını ilave edip tekrar karıştırıyoruz. İlk başta karamel sıvı olup, durdukça sertleşecektir. Karamel biraz sertleşince (yaklaşık 45-50 dk sonra) Brownienin üzerine döküyoruz ve buzdolabına kaldırıyoruz. Ertesi gün, yine benmari usulü eritmiş olduğumuz çikolatayla üzerini süslüyoruz. Buzdolabından ilk çıktığında brownie sert olacaktır, o yüzden aşağı yukarı 1 saat oda ısısında durdurduktan sonra browninizi afiyetle yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.



2 yorum:

  1. Tarif için teşekkürler çok güzel görünüyor... Deneyeceğim

    YanıtlaSil
  2. Son fotolar size mi ait? Bu foto heryerde var? Ve her fotoya isim yazdınız son fotoda neden isim yok?

    YanıtlaSil