30 Aralık 2014 Salı

RUS PASTASI





Eveeetttt, geldik benim eennn sevdiğim pastalardan bir tanesine :) Bu pastanın özelliği dış hamurunun kakaolu ve daha sert, kremasının ise bir Cheesecake edasında olması..Göründüğü gibi tadı da enfeesss :) Konuklarınız yedikten sonra hemen tarifini isteyebilirler, hazırlıklı olun :)
Bu nefis pastanın tarifi şöyle ;

Malzemeler;

Hamur için:
200 gr tereyağı
200 gr şeker ( yaklaşık 1 su bardağı + 1/4 su bardağı )
1 yumurta
40 gr kakao (yaklaşık yarım su bardağı )
375 gr un (yaklaşık 3 su bardağı )
1 paket kabartma tozu

Arası için :
3 yumurta
500 gr süzme yoğurt veya labne peyniri (Quark)
200 gr şeker (yaklaşık 1 su bardağı + 1/4 su bardağı)
1 paket vanilya
37 gr vanilyalı puding tozu veya nişasta ( yarım su bardağından biraz daha az )
250 gr tereyağı veya margarin

Hazırlanışı;
Öncelikle oda ısısındaki hamur malzemelerini güzel bir şekilde yoğuruyoruz. Sonra 24-26 cm çaplarındaki kelepçeli kalıbın arasına yağlı kağıt sıkıştırıp, kelepçeyi kapatıyoruz. Yoğurduğumuz hamurun yarısını alıp kalıba bastırarak döşüyoruz. Kenarlarını 2-2,5 parmak kalınlığında yükseltiyoruz. Tabana çatal yardımıyla delikler açıp bir kenarda bekletiyoruz. Kalan hamuru da bir tepsinin üzerine elimizle küçük parçalara ayırıyoruz ve onu da kenarda bekletiyoruz.
Yumurtaların akıyla sarılarını ayırıyoruz. Aklarını mikser yardımıyla kar gibi oluncaya kadar çırpıyoruz. Başka bir kaba da oda ısısındaki yağı, yumurta sarılarını, şekeri, vanilya ve puding tozunu alıp mikserle çırpıyoruz. Ardından yoğurt veya labne peynirini de ekleyip pürüzsüz oluncaya kadar çırpmaya devam ediyoruz. Pürüzsüz bir kıvama geldikten sonra mikseri bırakıyoruz. Kar yaptığımız yumurta aklarını da karışıma ilave ediyoruz ve bir spatula veya tahta kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru, yumurta aklarını söndürmeden karıştırıyoruz. Bu karışımı kelepçeli kalıba yaydığımız hamurun üzerine boşaltıyoruz. En son küçük küçük parçalara ayırıp kenarda beklettiğimiz hamuru da kremanın üstüne serpiştiriyoruz. ( boşluk kalmayacak şekilde). Önceden 175 derecede ısıtılmış fırında pastamızı 50dk ile 1 saat arası pişiriyoruz. Pastayı kelepçeden çıkartmadan soğutuyoruz. 1 gün sonra servis ediyoruz.

Afiyet olsun :)






28 Aralık 2014 Pazar

NUSSECKEN (FINDIK KÖŞELERİ)





Almanyanın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Nussecken (Findik Köseleri) buralarda herkezce bilinir.Şimdiye kadar fırınlardan alip yedigimiz bu lezzeti evde de denemeye karar verdim ve sonuç gerçekten çok olumlu etki bıraktı bizde.Tad ve kıvam olarak hiçbir farklılık yoktu diyebilirim.Sadece kurabiyeleri pişirirken süreyi biraz aştığım için üzerleri olduğundan fazla kızardı ama yinede tadi mükemmeldi..

Nussecken (Findik Köseleri)

350 gr un, 3 su bardağı
100 gr şeker, yarım su bardağından az fazla
1 küçük boy yumurta
1 vanilya
200 gr tereyağı veya margarin (oda ısısında)

Arasına sürmek için;
1 bardak kayısı marmelatı veya reçeli, ya da dilediğiniz herhangi bir reçel

Üst kısım için;
1 su bardağından yarım parmak eksik hafif irice kıyılmış badem 100gr
1 su bardağı hafif irice kıyılmış fındık, 100 gr
3 su bardağı toz haline getirilmiş fındık, 300 gr
yarım paket tereyağı veya margarin,125 gr
yarım su bardağından yarım parmak eksik su, 65 ml
1 yemek kaşığı vanilya
yarım su bardağından 1 parmak fazla şeker

Üzerine
100 gr benmari usulü eritilmiş,bitter çikolata

Hazırlanışı ;
Önce bütün hamur malzemeleri yoğrulup(hafif ele yapışan bir kıvam olacak), bir strec filme sarılarak yarım saat buzdolabında bekletilir. Bekletilen hamur, kendini toplamıştır ve düzgün bir biçimde, orta boy bir fırın tepsisine güzelce yayılır. Bir çatalla her yerine delikler açılır (yani çatal batırılıp, çıkarılır). 200 derece önceden ısıtılmış fırında 10 dk pişirilir. Bu arada tereyağı ve su tencereye alınarak, tereyağı eriyene kadar pişirilir. Şeker ve vanilyası da ilave edilerek, şeker eriyene kadar ocakta tutulur. Şeker eriyince ocaktan çekilir. Sonra hafif iri kıyılmış badem, fındık, toz fındık hepsi ilave edilerek, macun kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. 10 dk pişirdiğimiz hamur fırından alınır (bu arada fırın 180 dereceye indirilir) ve ılındıktan sonra, her yerine gelecek şekilde marmelat sürülür. En üstüne de, macun kıvamında hazırlanan fındıklı harç düzgünce yayılır. Fırına geri sürülerek 20-25 dk daha pişirilir. (arada kontrol edin çünkü her fırının pişirme süreci aynı olmuyor, ben de bu tarifi ilk defa denediğim için bu hataya düşerek fırını kontrol etmedim ve üzeri çok kızardı, ama tadında hiç bir değişiklik yoktu, çok da lezzetli oldu :))
Pişen fındık köseleri ılındığında kare kare, istenilen büyüklükte kesilir (ben minik kestim), kesilen her kare, 2 tane üçgen çıkacak şekilde tekrar ikiye kesilir. Böylelikle bir sürü üçgenimiz olmuş oluyor. Bu üçgenlerin karşılıklı iki ucu da, benmari usulü eritilmiş bitter çikolataya bulanır ve yağlı kağıt üzerine dizilir. Çikolataları donunca, servise hazırdır. Afiyet olsun :) Bu tarif, 1 gün beklediğinde daha da lezzetli bir hale dönüşüyor.
Afiyet olsun :)






PATATESLİ KIYIR BÖREK ( EL AÇMASI )





Merhabalarrr....
Herkeze mutlu hafta sonları diliyorum..Bugün yine harika bir tarifim var ! İçi  yumuşacık,dışı kıyır  kıyır, ağızda dağılan bir börek :)
Lafı fazla uzatmadan biran önce bu nefis böreğin tarifine geçmek istiyorum :)

PATATESLİ KIYIR BÖREK ( EL AÇMASI )

Hamur için;
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı (hafif dolu) tuz
1,5 su bardağı ılık su

Patatesli harç için;
6-7 adet orta boy patates (önceden haşlanmış ve ezilmiş)
1 adet soğan (yemeklik ince doğranmış)
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı toz kırmızı biber (tatlı)
1 çay kaşığı karabiber
Tuz (1 tatlı kaşığı kullandım)

Yufkaları yağlamak için;
1 su bardağı sıvı yağ

Üzeri için;
1 adet yumurtanın sarısı

YAPILIŞI  ;

Hamur malzemelerini yoğurma kabına alıp, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlıyoruz. Üzerini örtüp 30 dakika kadar dinlenmeye bırakıyoruz. Bu esnada doğradığımız soğanları tereyağında kavurup, ocaktan indirmeye yakın baharatlarını da ilave ediyoruz ve haşlanıp ezilmiş olan patatesle birleştiriyoruz.
Dinlenen hamuru 6 eşit bezeye ayırıp yuvarlıyoruz. Her bezeye un serpip açabildiğimiz kadar ince açıyoruz. Üzerine (yufkanın her yerini kaplayacak şekilde) 4 yemek kaşığı sıvı yağ sürüyoruz. Açtığımız ilk yufkayı yağladıktan sonra diğer yufkalara da aynı işlemleri uyguluyoruz. Sonra açıp yağlanmış halde beklettiğimiz ilk yufkayı alıp, iki elimizin arasında çektirerek, açtırabildiğimiz kadar açıyoruz. (zar gibi) ( Ne kadar açtırırsak o kadar kıyır böreklerimiz olur) Sonra iç malzemeyi de resimde görüldüğü gibi koyuyoruz ve yufkanın kenarlarını hafif içe kıvırıp, böreğimizi sarıp rulo yapıyoruz. Sardıktan sonra iki ucundan tutup ters yöne çeviriyoruz. En son gül böreği sarar gibi sarıyoruz (resimdeki gibi) ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsimize diziyoruz. Fırına vermeden önce böreklerin üzerlerine elimizle hafif sıvı yağ sürüp, sonra da yumurta sarısı sürüyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika kadar pişiriyoruz. Kıyır kıyır böreklerimiz servise hazırdır. Şiddetle tavsiye edilir :)
Afiyet olsun...










10 Aralık 2014 Çarşamba

ÇOK ISLAK FINDIKLI BROWNİE





Herkeze yeniden merhaba...Uzun zamandır cesitli nedenlerden dolayı blogumdan ayrı kalarak  tarif yükleyemedim.Ama yine  yeniden nefis bir Brownie tarifiyle buradayım!! Haydi gecelim bu nefis Brownienin tarifine :)

Malzemeler:

5 yumurta
1, 5 su bardağı şeker (kullandığım bardak 180 ml)
1 vanilya
1 tatlı kaşığı dolu kabartma tozu
200 gr oda ısısında yumuşamış tereyağı veya margarin (ben tereyağı tercih ettim )
400 gr ince çekilmiş fındık tozu (5, 5 su bardağına yakın) (kullandığım su bardağına göre !)
150 gr sütsüz bitter çikolata

Yapılışı:

İlk önce fırını 175 dereceye getiriyoruz. Fırına dayanıklı küçük bir kabın içine çikolatalarımızı kırıp erimesi için fırına koyuyoruz. Bizde bu arada 5 yumurta, şeker ve vanilyayı 10 dk boyunca elektrikli mikserle, koyu krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. Ardından yumuşamış tereyağını da koyup özleşene kadar çırpmaya devam ediyoruz. Sonra fındık tozuyla, kabartma tozunu karıştırarak yavaş yavaş ilave edip, çırpmaya devam ediyoruz. (hamur biraz koyu kıvamlı oluyor) En son erimiş olan çikolatayı da ekleyip, son bir kez daha çırpıp, çırpma işlemine son veriyoruz. 26 cm’lik kelepçeli kalıbın altına fırın kağıdı sıkıştırıp, hamuru döküyoruz. Isınmış olan 175 derece fırında yaklaşık 30-35 dk pişiriyoruz. (Pişip pişmediğine, keke bir kürdan batırıp çıkararak kontrol edebilirsiniz. Benim kekimin pişmesi tam 35 dk sürdü. ) Keki fırından çıkarttıktan sonra, kelepçesini açmadan hemen üzerini jelatin kağıdıyla hiç hava almayacak şekilde kapatıyoruz ve 20 dk dinlendiriyoruz. 20 dk sonra jelatin kağıdını çıkarıp, oda ısısına geldiğinde dilimleyerek servis ediyoruz. Afiyet olsun :)









20 Kasım 2014 Perşembe

ANANASLI HİNDİSTAN CEVİZLİ PASTA





Bu pasta, inanıyorum ki benim gibi hindistan cevizi severlerin asla vazgeçemeyeceği bir lezzet.
Yumuşacık, limon aromalı bir pandispanya,arası ananas ve krema..Dis katmanı tekrar krema ve hindistan cevizi..
Ananas ile hindistan cevizinin uyumu bir haa-rii-ka :) Deneyenlerden çok begeni alan bu tarifimi kesinlikle denemelisiniz ! :)

Ananaslı Hindistan Cevizli Pastanın Malzeme Listesi:

Kek hamuru için;
3 yumurta
1 su bardağı şeker
yarım su bardağı sıvı yağ
yarım su bardağı süt
1 vanilya
1 kabartma tozu
çeyrek limon kabuğu rendesi
1 su bardağı un + 2 çorba kaşığı dolusu un
2 çorba kaşığı dolusu nişasta

Kreması için;
2 tane dolapta soğutulmuş süt kreması, 400 gr
200 gr suyu iyice süzülmüş labne peyniri
1 vanilya
yarım su bardağı pudra şekeri
2-3 çorba kaşığı, tavla zarı büyüklüğünde doğranmış ananas veya herhangi bir meyve (özellikle bu pastaya ananas çok yakışıyor)
yarım su bardağı kadar ananas suyu, yoksa şekerli su

Üzeri için;
8-9 adet biraz daha iri küpler halinde doğranmış ananas
yarım su bardağı kadar Hindistan cevizi

Ananaslı Hindistan Cevizli Pastanın Yapılışı:
Öncelikle yumurtalar, vanilya ve şeker bir kaba koyulup, 10 dk elektrikli mikserin en hızlı ayarında, 10 dk krema kıvamına gelene kadar çırpılır. Ardından yağ, süt, limon kabuğu rendesi ilave edilerek çırpılmaya devam edilir. En son un, nişasta ve kabartma tozu ilave edilerek boza kıvamında bir hamur elde edilir. Yağlanmış 22 cm’lik kalıba boşaltılır. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20-25 dk kadar pişirilir.


Kek pişerken ayrı bir kapta kremalar ve vanilya koyu kıvama gelene kadar mikserle çırpılır ve dolaba kaldırılır (daha iyi kıvam bulması için) Tekrar ayrı küçük bir kapta labne peyniri ve pudra şekeri iyice çırpılır. Çırpılmış kremayla, labne birleştirilir ve birbiriyle özleşinceye kadar karıştırılır. Krema ikiye ayrılır, kremanın birine küçük zar büyüklüğünde doğranmış ananaslar ilave edilir ve karıştırılır. Daha sonra fırından çıkan kek 15 dk dinlendirilir ve düzgünce iki parçaya kesilir. Alt parçası 4-5 yemek kaşığı ananas suyuyla ıslatılır. Üzerine ananaslı krema yayılır. Üzerine kekin 2. parçası kapatılır ve oda aynı şekilde ananas suyuyla ıslatılır. Ardından üzeri ve kenarları kalan sade kremayla kaplanır. En son üzerine ve kenarlarına bol Hindistan cevizi serpilerek, kalan ananaslar üzerine dizilir. En az 3-4 saat buzdolabında bekletilir. Ve sonuç yumuşacık, harika aromalı bir pasta :) 
Afiyet olsun :)




ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA TARİFİ





Hekeze yeniden merhaba..Bugünkü tarifim yine Türk milletimizin çoğunlukla sevdiği bir lezzet :)

Zeytinyağlı Barbunya Tarifinin Malzeme Listesi:

500 gr (yaklaşık 2, 5 su bardağı kadar ) barbunya
2 küçük havuç
1 patates
1 tane soğan
1 diş sarımsak
1 çay bardağı sıvı yağ
1 küp şeker
1 tahta kaşığı domates salçası
tuz ( ben 2-3 tatlı kaşığı kullandım )

Zeytinyağlı Barbunya Tarifinin Yapılışı:

1 gün önceden, barbunyaları tuzlu soğuk suya koyup, ağzını kapakla kapatıyoruz. Ertesi gün barbunyalarımız şişmiş olacak. Suyunu süzüp yıkıyoruz ve tenceremize alıp, üzerini geçecek kadar su koyup kaynamaya bırakıyoruz. Yaklaşık 20-25 dk sonra (bu süre barbunyanızın cinsine göre değişebilir) barbunyalarımız hafif yumuşamış olacak. Suyunu süzüp bir kenara alıyoruz. Tencereye yağı, yemeklik doğranmış soğanı ve havuçları alıp kavurmaya başlıyoruz. Sırasıyla ezilmiş veya rendelenmiş sarımsak, patates, salçayı da alıp kavurmaya devam ediyoruz. Sonra süzmüş olduğumuz barbunyaları ilave edip, şekeri atıyoruz. En son 1, 5 lt kadar su ve tuzunu ilave edip, yemek iyice suyunu çekip, barbunyalar yumuşayıncaya kadar (gerekirse biraz daha su ilavesiyle) yemeğimizi pişiriyoruz. Pişen yemeği tencerenin içinde, kapağını açmadan, oda ısısına gelene kadar muhafaza ediyoruz. Oda ısısına geldikten sonra, buzdolabına kaldırıyoruz ve soğuyunca servis ediyoruz :) afiyet olsun.









17 Kasım 2014 Pazartesi

PATATES GRATEN YAPILIŞI





Siradaki tarifim et yemeklerinin,tavuk yemeklerinin hatta baligin yanina bile cok yakisan bir lezzet.Bir kere tadan kesinlikle vazgecemez :)

PATATES GRATEN YAPILISI:

MALZEMELER:
16 adet küçük patates veya 8 adet orta boy patates
1 kutu süt kreması (çiğ krema) 200 gr
4-5 avuç rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz

PATATES GRATEN TARIFININ YAPILISI;
Patatesler soyulup, ince dilimler halinde halka halka doğranır. Küçük dikdörtgen bir borcama yayılır. Ardından 1 kutu krema, tuz ve kaşar peynirinin 2 avuç kadarı da serpilip hepsi harmanlanarak karıştırılır. Üzeri düzeltilerek 200 derece önceden ısıtılmış fırında 35 dk kadar pişirilir. Fırının kapağı açılır ve kalan kaşar peyniri de borcamın her yerini kaplayacak şekilde serpilip tekrar fırına verilir. 15 dakika daha üzeri iyice kızarana kadar pişirilir. 15 dk sonunda fırın söndürülür ve kapağı hiç açılmadan 15 dakika fırının içinde bekletilir (içini iyice çekmesi için ) Ardından dilim dilim kesilerek, servis edilir. Yanında tavuk, balık, et tüketilebilir. Afiyet olsun.